Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

tämä on virtuaalihevonen | this is a sim game horse

Lilieberg Danjel

© Klosterhof Medingen

rotu ruotsalainen puoliverinen OMISTAJA lottis VRL-13831
SUKUPUOLI ori KASVATTAJA Einar Lillieberg, Ruotsi
SYNTYMÄAIKA 17.05.2015 (4-vuotias 04.07.2015) MAAHANTUOJA lottis VRL-13831
SÄKÄKORKEUS 168cm PAINOTUSLAJI kouluratsastus
rekisterinumero VH16-043-0002 KOULUTUSTASO Grand Prix

Lilieberg Danjel tunnetaan parhaiten tallilaisten keskuudessa nimellä Dani. Ensimmäisenä joillekin saattaa lempinimestä tulla mieleen surullisen kuuluisa Bile-Dani. Toisin kuin ehkä uskoisi lempinimen perusteella, kyseessä on Bile-Danin todellinen vastakohta, meidän Dani nimittäin on luonteeltaan todella rauhallinen ja nöyrä ruotsinpuoliveri ori, jolla on kapasiteettia kouluratsastuksessa jopa Grand Prix-tasolle saakka.

Tämä sympaattinen puoliveriherra on erittäin kiltti hoidettava oriksi, eikä sen kanssa ole koskaan liiemmin ilmennyt ongelmia. Dani ei ole oikein koskaan välittänyt huomiosta taikka hellyydenosoituksista, joten harjaus- ja puunaustuokiot kannattaa jättää mahdollisimman lyhyiksi, jottei saa oria turhautumaan taikka hermostumaan. Pesuhetket ovat kuitenkin sen mieleen, ja herra voisi viettää vaikka kokonaisia päiviä pesuboksissa vedestä nauttien. Tosin joskus Dani saattaa olla hieman leikkisellä tuulella ja päättää kastella hoitajansa samalla. Pahaa se ei kuitenkaan tarkoita, ori vain onneksi välillä hieman irroittelee ja päästää leikkimielisen luonteenpiirteensä esiin. Varustaminen sujuu yleensä Danin kanssa ripeästi ja helposti, se ei ole koskaan liiemmin jaksanut yrittää mitään kommervenkkejä, vaan on antanut varustaa itsensä helposti. Ori on nimittäin ymmärtänyt, että varustamisen hankaloittaminen vain viivästyttää, ja joka tapauksessa se saadaan lopulta varustettua. Kavioiden puhdistamista Dani on kuitenkin aina hieman aristanut, mutta ei silti heittäydy hankalaksi niiden suhteen. Kengittäjän käynnit ovat hieman jännäpaikka sille, jolloin ori saattaa käyttäytyä hieman hermostuneesti ja pyöriä ja hyöriä miten sattuu. Onneksi kengittäjät ovat sen verran ammattitaitoisia, että saavat Danin helposti kuriin eikä suurempi ongelmia ole ilmennyt. Taluttaessa ori on hyvin reipas ja aktiivinen, sitä kiinnostaa kovasti kaikki ympärillä tapahtuva ja sen pää sekä korvat kääntyilevätkin vinhaa tahtia varsinkin uusilla ja oudoilla paikoilla. Koskaan se ei ole lähtenyt rynnimään, vaikka jotain erityisen kiinnostavaa onkin ympäristössä tapahtunut. Lastaaminen sujuu tapansa mukaan rauhallisesti ja ori onkin tottunut hienosti matkustamaan paikasta toiseen. Paljon aikaa siis lastaamiseen ei tarvitse varata ja trailerissa olo sujuu Danilta varsin mallikkaasti.

Rauhallinen ja kiltti Dani on ratsastaessa hyvin vireä ja reipas liikkeinen. Oria ei kuitenkaan voi kuumaksi tai ryösteleväksi sanoa, vaan se pysyy ratsastajan käsissä helposti, vaikka vauhtia välillä meinaakin piisata liiaksi saakka. Dania voisi kuvailla hyvin yhteistyökykyiseksi ja mukautuvaksi ratsuksi ja sen kanssa työskenteleminen on melko helppoa. Ori on hieman kovasuinen kaveri, joten muut avut erityisesti kunniaan sen kanssa! Alkukäynnit on myöskin suotavaa suorittaa rauhallisesti ja pitkäjänteisesti. Ori on nimittäin hieman tahmea, mikäli alkulämmittelyt jäävät vajaiksi sekä se hermostuu melko helposti kilpailupaikoilla, mikäli alkulämmittelyitä ei ole suoritettu tutun ratsastajan kanssa rauhalliseen tyyliin. Ratsuna Dani on melko järkähtämätön, eikä se jaksa välittää äänekkäästä yleisöstä kilpailuissa taikka yhtäkkisistä äänistä taikka liikkeistä maastossa liikkuessaan. Sen selässä on siis turvallista vasta alkajallakin, Dani on aina osannut käyttäytyä varsin fiksusti.

    

Sukutaulu

isä Cronsteds Damjan

swb, trn

ii. Fahlström’s Darjen iii. Dantje
iie. Fahlström’s Alma
ie. Cronsteds Elise iei. Hårleman
iee. Cronsteds Ellinor

emä Lilieberg Molly

swb, vprn

ei. Siljefelt Kasper

eii. Hjalmar
eie. Siljefelt Leia

ee. Lilieberg Majken

eei. Lilieberg Larrie
eee. Maileen

i. Cronsteds Damjan eli Jante on hyvä luontoinen, seuraa rakastava ruotsinpuoliveri ori. Ori on startannut todella monissa kilpailuissa menestyen upeasti, ollen palkintosijoilla useaan otteeseen. Rakenteeltaan Jante ei ole aivan niin hyvin säväyttänyt, eikä ole täten näyttelyissä menestynyt lukuisista yrityksistä huolimatta. Jante on melko suurikokoinen 173cm, tummanruunikon karvapeitteen omaava ori. Vaikka herra ei rakenteellisesti ole palkintoja saanut, on se silti ollut kohtuullisen suosittu jalostuskäytössä. Suosioon onkin vaikuttanut Janten komea kilpailu-ura sekä sen uljas ja rauhallinen luonne. Janten kanssa ovat tulleet aina kaikki toimeen, oli kyseessä sitten minkä ikäinen taikka tasoinen käsittelijä taikka ratsastaja kyseessä. Ori on aina ollut hyvin ystävällinen kaikille, eikä ole tullut luonteeltaan lainkaan isäänä – onneksi! Myös ratsastettavuus on ollut helppoa orin kanssa ja oikeat ratsastajat ovat saaneet kaivettua orista hyvin uljaan ratsun, joka onkin päässyt todella pitkälle. Tällä hetkellä ori on enää jalostuskäytössä ja asustaa kasvattajallaan Ruotsissa, Janten menestyksekäs kilpailu-ura on päättynyt jo jokunen vuosi takaperin.

ii. Fahlström’s Darjen, tutummin Taavi on ruunikko ruotsinpuoliveriori, joka koki hieman hankalan ja traumaattisen varsa-ajan. Taavin emä nimittäin menehtyi pian orin synnytyksen jälkeen, jolloin alkoi kasvattajan nopea varaemän etsintä. Onneksi etsintä tuotti tulosta ja Taavi sai itselleen uuden emän. Kaikki ei kuitenkaan alkanut ihan ruusuisesti, vaan ori alkuun vierasti uutta emäänsä mutta pikkuhiljaa nämä alkoivat tulla juttuun keskenään, kaikkien onneksi. Taaville on kuitenkin nuoruudestaan jäänyt hankala käytös, eikä sitä ole saatu kouluttamalla pois. Ori nimittäin on hyvin tarkka ihmisistä, jotka se päästää lähelleen ja lähelle pääsy kestää todella kauan. Taavi on ollut aina sekä hankala hoidettava että hankala varustettava. Jos kuitenkin selviytyy niin, että saa tälle 169cm korkealle herralle varusteet päälle, selästä käsin ori on kuin puhdasta kultaa. Taavi omaa hyvin kevyet ja kauniit askeleet ja sen kanssa työskenteleminen on hyvin helppoa. Kovapintaisen ulkokuoren alta paljastuu siis todellinen työskentelijä, joka ei anna koskaan periksi. Taavin kilpailu-ura on ollut myös sen taitojen näköinen ja se onkin niittänyt valtavasti mainetta kansainvälisissäkin kilpailuissa. Näyttelymenestystäkin on tullut jossakin määrin ja ori onkin ollut luonteestaan huolimatta kohtuullisen haluttu jalostuksessa. Osittain varmasti myös hienon ja upean kouluratsujen suvun takia. Sittemmin Taavi menehtyi vanhuuteen jo useita vuosia sitten, jättäen taakseen hienon määrän upeita jälkeläisiä.

ie. Cronsteds Elise eli Elise on todellinen kultakimpale jalostuskäytössä. Nimittäin tämä punaruunikko ruotsinpuoliveri tamma on luonteeltaan hyvin kiltti ja helppo käsiteltävä. Nuorena Elisestä povattiin jopa kansalliselle tasolle nousevaa tulevaisuuden tähteä mutta tamman jännevamman vuoksi hienosti alkanut kilpailu-ura päättyi aivan liian lyhyeen. Silloiselle omistajalle Elisen jännevamma oli liikaa ja tämä päätyi myymään tamman pilkkahintaan ja mikäli tammaa ei ostettaisi, se päätyisi teurastamolle. Eräs hollantilainen päätyi kuitenkin ostamaan Elisen hyvin matalaan hintaan ja onkin saanut tamman jännevammaa hoidatettua niin, että nykyisin tamma elää rentoja eläkepäiviä kevyen liikutuksen kanssa ja toimii menestyksekkäästi siitostammana. Elise on jo tähän mennessä saattanut maailmaan 4 kaunista varsaa. Tamma on siis ollut hollantilaiselle todellinen lottovoitto, ja hän onkin tienannut kasvattamistaan varsoista komeita summia. Koska rakenteellisesti Elise on hyvin kaunis ja kohtuullisesti menestynyt on varsoille ollut kovasti menekkiä varsinkin, kun tiedossa on ollut tamman loisteliaasti alkanut kilpaura.

e. Lillieberg Molly, tallilaisten kesken Molly on myöskin rodultaan ruotsinpuoliverinen, kooltaan tamma on vain 159cm. Tamma omaa hienosti menestyneen koulupainotteisten puoliveristen suvun, mutta Mollya itseä ei ole koskaan käyty kokeilemassa kilpakentillä. Tamma on toiminut koko ikänsä ainoastaan siitostammana ja perheen tyttöjen harrastehevosena. Nuorempana vaaleanpunarautias Molly kiersi paljon näyttelyitä omistajansa kanssa siellä hyvin menestyen, tamma onkin sittemmin palkittu kantakirjassa II-palkinnolla. Nykyään Molly asustaa kasvattajansa siskonperheen luona, jossa sitä ratsastavan siskontyttäret aktiivisesti. Alkuperäinen kasvattaja teettää tammalla kuitenkin vielä varsoja silloin tällöin, kun niille kysyntää on. Tällä hetkellä tamma on varsonut kaksi hyvin menestynyttä orivarsaa. Luonteeltaan Molly on hyvin kiltti, eikä sillä juurikaan mitään ärsyttäviä tammamaisia piirteitä ole ilmennyt. Omistajaperheen lapsetkin ovat tulleet loistavasti Mollyn kanssa toimeen ja tamma onkin osoittautunut todella lapsirakkaaksi hevoseksi, oli sitten kyseessä ihmis- tai eläinlapset.

ei. Siljefelt Kasper eli Kasper on hyvin uljas ja ylväs musta ruotsinpuoliveriori. Meriittihirmuksikin oria voisi kuvailla, kaapista nimittäin löytyy muun muassa KRJ-I sekä KTK-II palkinnot. Myös näyttelyarvonimiä ori on saavuttanut pitkällä urallaan. Vaikka luonteeltaan Kasper ei ole mistään helpoimmasta päästä, on se silti menestynyt loistavasti kilpailukentillä. Ori on saatu vain muutaman ratsastajan kanssa toimimaan niin, että siitä saadaan parhaat puolet irti. Nimittäin Kasper on osoittautunut aika lailla yhden ihmisen hevoseksi, eikä sen lähelle ole helppoa päästä. Kasper on osoittautunut myös hyvin orimaiseksi ja sitä kiinnostavat tammat toden teolla! Ori on jo hieman kuuluisa kovasta ääntelystään, mitä pitää tammoja ollessa lähettyvillä, se kun haluaisi kovasti saada niiden huomiota osakseen. Kilpailukentillä Kasper osaa panna parastaan peliin, herra nimittäin nauttii ihan valtavasti ollessaan huomion keskipisteenä. Alleen kilpailuissa se vaatii vain juuri sen yhden ja oikean ihmisen selkäänsä toimiakseen moitteettomasti. Jälkeläisiä orille on kertynyt huima määrä, kiitos sen menestyksekkään uran sekä hienon suvun. Tänä päivänä Kasper viettää leppoisia eläkepäiviä Ruotsissa Olaf Karlssonin luona, mies omistaa useita menestyneitä puoliverioreja, joista huolehtii kilpailu-uran loputtua.

ee. Lillieberg Majken eli Maija on hieman haasteellisen luonteen omaava puoliveritamma Ruotsista. Luonteeltaan rautiasta tammaa voisi kuvata nipottajaksi ja hienohelmaksi. Tamma nimittäin vaatii osakseen vain parasta kohtelua ja jaksaakin valittaa ja nipottaa pienistäkin virheistä taikka korjattavista jutuista. Hoitaessa tamman saa kuitenkin aika hyvin lahjottua herkkujen avulla, mikäli Maija heittäytyy oikein hankalaksi, eikä sille meinaa mennä mitkään käskyt taikka komennot läpi. Ratsastaessa tamma on hyvin taitava mutta vaatii itselleen juuri oikean ympäristön oikean ratsastajan kanssa toimiakseen. Kuitenkin useimmat huipputason kouluratsastajat ovat lopulta tulleet ratsain Maijan kanssa loistavasti toimeen, vaikka tamma onkin alkuun pistänyt vastaan. Maija on ratsailla myös erittäin herkkä suustaan ja vaatii itselleen pehmeä kätisen ratsastajan. Kilpailuissa tamma on menestynyt kohtuullisen hyvin, se ei ole kuitenkaan koskaan yltänyt niin korkealle tasolle, kuin se on povattu. Tamma on päättänyt kilpauransa muutamia vuosia takaperin ja asustaa tällä hetkellä siitostammana kasvattajallaan vietellen leppoisia eläkepäiviä. Tällä hetkellä tamma on tiineenä ja varsonut tämän hetkistä varsaa ennen yhden tammavarsan.

 

Jälkeläiset

syntymäaika varsa emä omistaja
10.05.2016 o. Hukkapuron Måns Kissin' By The Mistletoe varpu. VRL-14111

 

Kilpailukalenteri

ominaisuuspisteet ja kilpailutaso

Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 00.00 pistettä

Nopeus ja kestävyys: 00.00 pistettä

Kuuliaisuus ja luonne: 3019.57 pistettä

Tahti ja irtonaisuus: 3847.13 pistettä

Tarkkuus ja ketteryys: 00.00 pistettä

Kouluratsastuksessa 6866.7 ominaisuuspistettä (vaikeustaso 11)

Kouluratsastus maksimitaso: 10

Kouluratsastus koulutustaso: Grand Prix

 

Ominaisuuspisteiden reaaliaikainen tilanne löytyy täältä.

 

Päiväkirja & valmennukset

07.01.2016 | kouluvalmennus | kirjoittANUT Neiti x

Valmennus aloitettiin ohjatulla alkuverryttelyllä, jossa tehtävänä oli ratsastaa suoraa uraa seuraten. Hevoset tuli ratsastaa huolellisesti kulmaan niin, että hevosen ulkoetujalka astuu etukautta ristiin sisäetujalan eteen samalla kun sisätakajalka astuu syvälle hevosen alle kohti keskilinjaa. Kulman jälkeen hevonen suoristetaan kahden ohjan ja kahden pohkeen väliin, ja tehdään useita siirtymisiä sillä ajatuksella, että hevoset siirtyvät sekä eteen- että taaksepäin vähin avuin tasapainoisesti ja toistojen myötä hevoset saadaan siirtämään painoa enemmän takajalkojen varaan. Tänään kulmat sujuivat hyvin, eikä Dani totuttuun tapaan yrittänyt hieman väistää takaosallaan. Ensimmäiset siirtymät käynnistä raviin ja ravista käyntiin olivat aavistuksen tahmeita, mutta sinnikkään eteenpäinratsastuksen ja nopean pohjeavun myötä varsinkin ravi-laukka siirtymät toivat toivottua tulosta. Laukassa sekä ravissa Dani kantoi itseään hyvin takaosansa päällä - hevosen ja ratsastajan yhtenäistä työskentelyä oli ilo katsoa.

Välikäyntien jälkeen valmennus jatkui edelleen siirtymäteemalla, mutta siirtymisiä lähdettiin tekemään ravisulun sisällä uralla. Kun siirtymisiä tehdään sulkutaivutuksen sisällä, on äärettömän tärkeää että hevonen pysyy tasapainoisena ja rentona eikä itse liike kärsi siirtymistä. Ensimmäisten siirtymien aikana harjoitusravista koottuun raviin Dani jäykistyi niskastaan, jota pehmitettiin toistoilla huolellisempien apujen myötä. Kun ratsastaja muisti itse rentoutua myös kädellä, Dani pehmeni hienosti eikä ongelmaa toistunut laukassa. Harjoitusravista keskiraviin siirtyminen oli Danille huomattavasti helpompaa, ja se esitti hyvin tahdikkaita ja tasapainoisia siirtymisiä. Toiseen suuntaan jatkettiin enemmän harjoitusravista koottuun raviin siitymisiä, sillä ne tuntuivat aavistuksen hankalemmalta ja liikkeessä "jarruttaminen" kehittää lihaksistoa tehokkaasti. Myös vasempaan kierrokseen olisin toivonut enemmän ratsastajan rentoutta: Kun käsi lukittuu, Dani jännittyy niskastaan ja suorituksesta tulee jäykkä ja rauhaton vaikutelma. 

Pienen hengähdystauon jatkoimme hetken laukkatyöskentelyä, joka tuntui tänään olevan Danille helppoa ja mielekästä. Valmennuksen teeman mukaisesti pysyimme suoralla uralla: Kulman jälkeen ratsastettiin loivaan avotaivutukseen ja koottiin laukkaa lähes piruettilaukanomaiseksi. Kun hevonen polki sisätakajalalla voimakkaasti alleen antaen samalla periksi niskastaan, palkittiin sitä eteenpäinratsastuksella ja suoristuksella. Laukassa ratsastaja uskalsi vaikuttaa hevoseen enemmän kuin ravissa, joten laukkatehtävän suorittaminen näyttii jopa helpolta ja huolettomalta. 

Valmentajan loppukommentti: "Dani on erityisen miellyttämisenhaluinen sekä kuuliaisen oloinen kouluhevonen. Kotiläksyksi paljon ravityöskentelyä: Siirtymisiä askellajin sisällä, jotta hevonen reagoi pohkeeseen nopeasti tulematta hitaaksi ja kovaksi, sekä ratsastajalle paljon lisää rentoutta."

26.05.2016 | päiväkirjamerkintä | kirjoittanut lottis

Koitti taas päivä, kun matkasimme Kivimetsän klinikalle Danin kanssa. Tällä kertaa vuorossa oli perustarkastus sekä rokotukset. Ori on joka kerta tähän mennessä käyttäytynyt erinomaisesti eläinlääkärin vastaanotolla, joten jälleen pystyin matkaamaan Kivimetsään ilman suurempaa stressiä. Kaikki sujuisi varmasti hyvin! Ja niin kävikin. Dani suoriutui mallikelpoisesti eläinlääkäri Olivian käsittelystä, eikä ollut moksiskaan edes rokotteista. Eläinlääkärimme antoikin seuraavan lausunnon käynnistämme:

Dani oli oikein mukava ja rauhallinen herra tarkastaa. Sen karva oli oikein kiiltävää, eikä hilseilyä tai ärtynyttä ihoa näkynyt. Silmät olivat kirkkaat ja eloisat. Hampaat olivat hyväkuntoiset, eikä niitä ollut tarvetta raspata. Danin kaviot olivat vahvat ja terveet. Ruumiinlämpö oli normaali ja sydämen syke tasainen. Jalat olivat hyvässä kunnossa, eikä niissäkään ollut nestekertymiä tai turvotusta. Dani liikkui erinomaisesti, eikä tunnustelussakaan sillä havaittu lihasjumeja. Myös taivutukset olivat puhtaat. Perustarkastuksen päätteeksi Danille annettiin hevosinfluenssa, jäykkäkouristus- sekä rabiesrokote. Rokotusten jälkeen suosittelen pitämään hevosta kevyellä käytöllä viikon ajan ja seurata hevosen ruumiinlämpöä."

Olin iloinen, että kaikki oli hyvin. En tosin odottanutkaan mitään erikoista, Dani ei ole oireillut mistään vaivoista kummemmin. Lihasjumeja kuitenkin ehkä odotin hieman, olihan oria kilpailutettu viime aikoina hyvinkin ahkerasti. Nyt voimme hyvillä mielin jatkaa kilpailukautta, täytyy vain ottaa rauhassa vielä seuraava viikko.

27.12.2017 | kouluvalmennus | kirjoittanut miivi

Poneja valmennettuani Danin kaltainen komea puoliveriori oli mukavaa vaihtelua. Lottis ja Dani olivat verrytelleet jo minun saapuessani paikalle, joten pääsimme heti tositoimiin. Passage ja Piaffe, ne GP-tason kuningasliikkeet nousivat esille myös tässä valmennuksessa. Dani kokosi upeasti itseään, sitä ei ollut kiistäminen. Jouduin kuitenkin puuttumaan lottiksen toimintaan pariinkiin otteeseen, nainen nyppäili hieman kädellään oria suusta yrittäessään tätä saada hidastamaan liikkeiden tahtia entisestään. Kritisoin naista tästä, ori ei sillä lähtisi tekemään vieläkin hidastetumpaa piaffea, vaan lottiksen halutessa vielä näyttävämpää liikettä tuli hänen saada oriaan nostettua ylöspäin, ei nypittyä edestä kasaan. Tässä olikin ratsukolle pala purtavaksi, ja keskityimme siihen koko loppu valmennuksen ajan. Valmennuksen lopuksi ehdotin ratsukolle vielä paria tehtävää tulevia treenejä ajatellen, jotka auttaisivat naista saamaan ratsunsa kulkemaan vieläkin upeammassa piaffessa.

 

Tämä on virtuaalitalli | This is a sim game stable

Ulkoasu © 2015 VRL-02877 | Ulkoasun kuvat © SN ja mugley (CC 2.0 by-sa)

©2019 Funfair ponies - suntuubi.com